aneurysma

slagaderbreuk (uitstulping slagader)

aneurysma (Wikipedia)
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.

Een aneurysma (<Grieks á¼€νεύρυσμα) is een plaatselijke verwijding van een (meestal slagaderlijk) bloedvat, als gevolg van een (ter plaatse) zwakke vaatwand. De meest voorkomende plaats is de slagader in de buik (de aorta). Een uitstulping van de bloedvatwand op deze plek wordt een AAA genoemd, een aneurysma aortae abdominalis. Een aneurysma gaat meestal niet met klachten (symptomen) gepaard.

Aneurysma
Coderingen
ICD-10 I72
ICD-9 442
DiseasesDB 15088
MedlinePlus 001122
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde
Aneurysma. Angiogram van een slagader in de hersenen. De contraststof (op deze opname zwart) is door middel van een katheter in de slagader gespoten. Het aneurysma is zichtbaar als een uitstulping aan de slagader.

Vroeger dacht men aan slagaderverkalking (atherosclerose) als oorzaak van een aneurysma. Dit is echter niet de enige oorzaak, er zijn waarschijnlijk ook andere factoren van belang voor het ontstaan van een aneurysma. Tegenwoordig wordt een degeneratief proces in de wand van de aorta als oorzaak gezien. Hierbij is het evenwicht verstoord tussen eiwitten die de aortawand opbouwen en andere die hem afbreken. Tevens kunnen erfelijk bepaalde stoornissen in de opbouw en stevigheid van de vaatwand leiden tot het ontstaan van aneurysmata op jeugdige leeftijd. Naast afwijkingen in opbouw en stevigheid van de vaatwand spelen mogelijk ook bepaalde ontstekingsreacties een rol. Verder zorgt roken voor slijtage van de aderen. Rokers lopen een aanzienlijk groter risico een aneurysma te krijgen dan niet-rokers en als het aneurysma er is groeit het — volgens statistische gegevens — sneller bij rokers en ex-rokers dan bij niet-rokers.