Wat zijn CIB

CIB zijn een groep auto-immune aandoeningen met een aantal gemeenschappelijke kenmerken. De ziekten zijn chronisch en kennen een wisselend verloop, met perioden van rust en opstoten.

Download onze algemene folder hier.

Hoe ontstaan CIB?

Soms gaat er iets fout in ons immuunsysteem. Normaal valt dit alleen indringers aan zoals virussen en bacteriën. Door nog grotendeels onbekende oorzaken kan het soms echter ook eigen stoffen en cellen aanvallen. Dit heet auto-immuniteit. Deze lokt ontstekingen (inflammatie) uit vooral op de plaatsen waar de auto-immuunreacties het meest actief zijn. (nieren, bloedvaten enz.). Zo ontstaan ziekten die we auto-immuunziekten noemen. Kenmerkend voor deze ziekten is de aanmaak van autoantistoffen. Dit zijn antistoffen gericht tegen eigen stoffen of cellen (auto = grieks voor “zelf”). Autoantistoffen zijn gemakkelijk in het bloed terug te vinden.

Bij CIB-patiënten kan deze inflammatie (ontsteking) in zowat het hele lichaam optreden. Daarom spreekt men meestal van systeemziekten. De ontstekingen tasten het bindweefsel aan, dat alle weefsels in het lichaam aaneenhecht. Hierdoor kunnen sommige organen min of meer ernstig aangetast worden. Bij CIB kunnen dus niet alleen de gewrichten en de spieren, maar ook het hart, de longen, het maag-darm kanaal, de nieren en het zenuwstelsel worden aangetast.

Soms treedt naast ontstekingen ook sclerose (verharding) van het bindweefsel op. Dit is typisch voor systeemsclerose.

Welke ziekten worden ondergebracht bij CIB?

De soorten autoantistoffen die door de patiënt aangemaakt worden zijn medebepalend voor de diagnose van het soort bindweefselziekte.

Meer info over: