Sinds maandag kan je in de apotheek je gratis mondmasker ophalen. Wanneer je die kan afhalen hangt af van je leeftijd. In de media circuleerden er echter verschillende berichten dat de kwaliteit en veiligheid van deze mondmaskers niet voldoende zouden zijn.


Wat is hiervan waar? Wij deden de navraag en werden gerustgesteld:
  1. De maskers zijn getest door de fabrikant, defensie en een onafhankelijk extern laboratorium. De testresultaten waren voor alle loten van mondmaskers beter, de meeste zelfs ruimschoots, dan de vereisten qua filtratiecapaciteit en ademhalingscomfort.
  2. De wasinstructies (30° en niet strijken) wijken af van wat maanden aanbevolen is (60° en strijken voor de zekerheid). Dat is vervelend maar met voldoende detergent of wasproduct is wassen op lage temperatuur ook voldoende om eventueel aanwezige virusdeeltjes te deactiveren. Wil je dubbele veiligheid, dan kan je ook 72u wachten om te hergebruiken. Dat is bevestigd door experten in binnen- en buitenland.
  3. De gebruikte antibacteriële behandeling met zilverdeeltjes is veilig. Het risico bij eventuele inademing van zilverdeeltjes is verwaarloosbaar. Dit type maskers wordt op grote schaal gebruikt en het Amerikaanse agentschap voor biociden EPA bevestigt de veiligheid van deze toepassing.

Voor meer informatie kan je terecht op:
Volg ons ook op
RSS
Facebook