gouden standaard

Bij geneesmiddelenontwikkeling verwijst de gouden standaard vaak naar de/het beste beschikbare therapie/product/behandeling. Afhankelijk van de context kan de gouden standaard ook een andere betekenis hebben. In een klinisch opzet wordt een dubbelblind, gerandomiseerd onderzoek door velen gezien als de gouden standaard. De gouden standaard kan in de loop van de tijd veranderen aangezien er nieuwe methoden/behandelingen/geneesmiddelen beschikbaar komen. Zo was de gouden standaardtest om aortadissectie (een scheur in de aorta) vast te stellen het aortagram; dit had een sensitiviteit van slechts 83% en een specificiteit van slechts 87%. Nu wordt magnetische resonantie-angiografie (MRA) door velen gezien als de nieuwe gouden standaardtest voor aortadissectie, met een sensitiviteit en specificiteit voor beide van meer dan 90%.

gouden standaard (Wikipedia)

Gouden standaard kan verwijzen naar:


Vista-xmag.png
Bekijk alle artikelen waarvan de titel begint met Gouden standaard of met Gouden standaard in de titel.
Disambig-dark.svg
Dit is een doorverwijspagina, bedoeld om de verschillen in betekenis of gebruik van Gouden standaard inzichtelijk te maken.

Op deze pagina staat een uitleg van de verschillende betekenissen van Gouden standaard en verwijzingen daarnaartoe. Bent u hier via een pagina in Wikipedia terechtgekomen? Pas dan de verwijzing naar deze doorverwijspagina aan, zodat toekomstige bezoekers direct op de juiste pagina terechtkomen.