hiv

Hiv staat voor human immunodeficiency virus (humaan immunodeficiëntievirus) Het verzwakt het immuunsysteem door belangrijke cellen (T-cellen of CD4-cellen) te vernietigen die ziekte en infectie bestrijden. Het immuunsysteem kan het lichaam dan niet beschermen tegen infecties en ziekten. Uiteindelijk kan hiv leiden tot aids, het laatste stadium van hiv-infectie. Bij aids werkt het immuunsysteem niet.

hiv (Wikipedia)

Hiv of humaan immunodeficiëntievirus (wetenschappelijke namen: human immunodeficiency virus 1 en human immunodeficiency virus 2) is een snel muterend retrovirus dat verantwoordelijk is voor aids, een ziekte die het immuunsysteem zodanig verzwakt dat zich levensbedreigende opportunistische infecties en bepaalde vormen van kanker kunnen ontwikkelen. Zonder behandeling wordt de gemiddelde overlevingstijd na infectie met hiv geschat op 9 tot 11 jaar, afhankelijk van het hiv-subtype. Hiv is in de meeste gevallen een seksueel overdraagbare aandoening die zich verspreidt gedurende onveilig seksueel contact.

Hiv
Elektronenmicroscopische opname van hiv-1 (groen) dat vrijkomt uit een gekweekte immuuncel
Taxonomische indeling
Imperium:Riboviria
Groep:Groep VI (ssRNA-RT)
Familie:Retroviridae
Geslacht:Lentivirus
Soort
Human immunodeficiency virus 1
Human immunodeficiency virus 2

Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Hiv op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Hiv infecteert de cellen van het menselijk immuunsysteem, zoals bepaalde T-helpercellen, macrofagen en dendritische cellen. Het immuunsysteem raakt hierdoor ontregeld zodat andere ziekteverwekkers snel het lichaam infecteren en het getroffen individu uiteindelijk in een levensbedreigende toestand brengen.