hyperlipidemie

verhoogd vetgehalte in het bloed

hyperlipidemie (Wikipedia)

Cholesterol (van het Griekse cholè, gal en stereos, vast) is een organische verbinding en een vetachtige stof. Cholesterol hoort tot de groep van de sterolen (gemodificeerde steroïden). Cholesterol wordt gesynthetiseerd in alle dierlijke cellen en is een essentiële bouwsteen van celmembranen. Cholesterol is een celverstevigend element en draagt in belangrijke mate bij aan de permeabiliteit van een celmembraan.

Cholesterol
Structuurformule en molecuulmodel
Structuurformule van cholesterol
Molecuulmodel van cholesterol
Algemeen
Molecuulformule C27H46O
IUPAC-naam 10,13-dimethyl-17-(6-methylheptan-2-yl)- 2,3,4,7,8,9,11,12,14,15,16,17-dodecahydro-1H-cyclopentafenantren-3-ol
Molmassa 386,66 g/mol
CAS-nummer 57-88-5
PubChem 5997
Fysische eigenschappen
Aggregatietoestand vast
Kleur lichtbeige
Dichtheid 1,067 g/cm³
Smeltpunt 148 °C
Kookpunt 360 °C
Vlampunt 250 °C
Goed oplosbaar in chloroform, di-ethylether
Onoplosbaar in water
Nutritionele eigenschappen
Type nutriënt lipide
Essentieel? neen
Tenzij anders vermeld zijn standaardomstandigheden gebruikt (298,15 K of 25 °C, 1 bar).
Portaal  Portaalicoon   Scheikunde

Cholesterol is de bouwsteen van steroïdhormonen, vitamine D en gal. Galstenen bestaan voor 80% uit cholesterol. In dieren fungeert cholesterol als primaire sterol: de cholesterolsynthese bij gewervelden gebeurt voornamelijk in de lever en in kleine hoeveelheden in de bijnier en darm. In de testes wordt het geproduceerd door het endoplasmatisch reticulum.

Planten, schimmels, bacteriën en de membranen van mitochondriën bevatten geen cholesterol. Wel bezitten zij andere, qua structuur op cholesterol gelijkende, sterolen waaronder ergosterol.