katheterisatie

Hartkatheterisatie is een verzamelnaam voor verschillende ingrepen waarbij katheters worden gebruikt. Katheters zijn dunne slangetjes van enkele millimeters dik. Daarmee kan de arts via de bloedvaten in het lichaam bij het hart komen.

Tijdens een hartkatheterisatie worden het hart en de kransslagaders van binnen onderzocht. Kransslagaders zijn de bloedvaten die zorgen voor de toevoer van zuurstof naar het hart. Ook kunnen verschillende metingen gedaan worden en kunnen functies van het hart worden onderzocht. Bijvoorbeeld functies van de hartkleppen, de pompfunctie van het hart en hartritmestoornissen.

Deze pagina gaat over de onderzoeken die met een hartkatheterisatie gedaan worden. Er is ook een aantal behandelingen mogelijk met een hartkatheterisatie, zoals een dotter- of stentbehandelingablatiehartklepoperatie en het plaatsen van een parapluutje om een ASD of VSD te sluiten.

katheterisatie (Wikipedia)

Een katheter, niet te verwarren met een katheder (spreekgestoelte), is een medisch hulpmiddel. Het gaat om een buisje dat door medisch personeel in het lichaam ingebracht kan worden; dit inbrengen wordt katheterisatie genoemd. Een katheter is meestal een dun, buigzaam buisje, een zogenaamde "zachte" katheter; soms is het groter en hard: een "harde" katheter.

Katheter voor het intraveneus toedienen van vloeistoffen.

Een katheter kan geplaatst of gebruikt worden: