maligne

kwaadaardig

maligne (Wikipedia)
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.

Maligne is een medische term. De oorspronkelijke betekenis van het Latijnse malignus is kwaadaardig. Dit houdt in dat een aandoening de neiging heeft om een organisme te doden. Meestal wordt deze term gebruikt bij diverse vormen van kanker om aan te geven dat een gevonden tumorsoort de neiging heeft om zich uit te zaaien. Deze metastasen verspreiden zich door het lichaam en verdringen de natuurlijke, oorspronkelijk bestaande structuur.

De kwaadaardige tumor (R) verspreidt zich ongecontroleerd en dringt het omringende weefsel binnen, in tegenstelling tot de goedaardige tumor (L), die gesloten blijft voor het aangrenzende weefsel.

Kwaadaardige cellen onderscheiden zich door:

  • hun snelle celvermeerdering in vergelijking met goedaardige (benigne) cellen,
  • hun infiltratieve groeiwijze: zij dringen de omringende weefsels binnen, waarna zij zich via bloed, lymfe of andere wegen door het lichaam verspreiden,
  • het feit dat bij sommige vormen van kanker de cellen wel in hun werkzaamheid veranderen, maar niet qua vorm en bouw, zie morfologie (biologie). Daardoor zijn zij in hun uiterlijke verschijning soms niet direct als kankercel herkenbaar.