neurodermitis

huidaandoening met lichte zenuwstoornissen

neurodermitis (Wikipedia)
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.

Constitutioneel, atopisch eczeem of dauwworm (soms ook wel neurodermitis genoemd) is een vorm van eczeem die op elke leeftijd kan voorkomen. Het maakt deel uit van het atopisch syndroom waartoe ook astma, rinitis en bindvliesontsteking worden gerekend. Constitutioneel eczeem is een immuunziekte.

Constitutioneel eczeem
Constitutioneel eczeem
Coderingen
ICD-10 L20
ICD-9 691.8
OMIM 603165
DiseasesDB 4113
eMedicine emerg/130derm/38 ped/2567 oph/479
MeSH D003876
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde
Constitutioneel eczeem bij arm van kind

Bij veel mensen met constitutioneel eczeem is de aandoening in het eerste levensjaar ontstaan. Er verschijnt dan een rode, erg jeukende, vochtige uitslag van de huid. Vervolgens ontstaan blaasjes, papels, puistjes, kloofjes, schilfers en korstjes. In veel gevallen bevindt deze uitslag zich in het gezicht en tussen de hoofdharen, waarbij het "narcosekapgebied", het gebied rondom de mond en neus, meestal in mindere mate is aangedaan. Het eczeem kan zich echter ook uitbreiden naar andere lichaamsdelen. Deze aandoening komt bij ongeveer tien tot vijftien procent van de zuigelingen en peuters voor. De jeuk die het eczeem veroorzaakt zorgt voor veelvuldig huilen bij kinderen. Bij de meeste kinderen verdwijnt het eczeem rond de leeftijd van drie tot vier jaar.

Constitutioneel eczeem kan echter ook op latere leeftijd optreden. Dan zijn met name de buigzijden van de ledematen (zoals de kuit) aangedaan. In veel gevallen is er sprake van een erfelijke aanleg voor het ontwikkelen van een overgevoeligheid voor stoffen uit de omgeving, de allergenen, hoewel deze allergenen naar de laatste inzichten het eczeem zelf niet kunnen beïnvloeden. Ook kunnen niet-allergene prikkels, als warmte, droge lucht of (chemische) stoffen als zeep en wol het eczeem nadelig beïnvloeden. Ook stress heeft een negatieve invloed op de ernst van de huidaandoening.