radiologisch

m.b.t. de leer van de radioactiviteit

radiologisch (Wikipedia)

Radiologie is het medisch specialisme dat zich bezighoudt met het opzoeken van de aard en de plaats van een ziekte, letsel of aandoening door middel van stralen of golven. De meest gebruikte stralen zijn de röntgenstralen of X-stralen (röntgenfoto's, CT-scan), maar tegenwoordig wordt ook meer en meer gebruikgemaakt van geluidsgolven (echografie) en magnetische velden (NMR, MR of MRI (-scan)).

Dr. Macintyre's X-Ray Film (1896)

De radioloog is de arts die gespecialiseerd is in het verrichten van onderzoek en het stellen van een diagnose met behulp van stralen of apparaten die de weefsels en organen van het lichaam zichtbaar maken. Tevens heeft de radioloog de beschikking over chirurgische technieken om via kleine toegangspoorten, zoals een klein sneetje in een ader/slagader of de buikholte, aandoeningen in het lichaam te behandelen. Hierbij gebruikt hij vaak dottertechnieken.

De radioloog kan met röntgen- en ander onderzoek vaststellen of een lichaamsdeel of orgaan ziek of gezond is. Als de behandelende huisarts of medisch specialist niet met zekerheid kan zeggen wat een patiënt mankeert, laat hij in overleg met de radioloog een "foto" maken. De diagnose en het advies van de radioloog is meestal bepalend.

De radiodiagnostisch laborant is een hbo-opgeleide medewerker van de afdeling radiologie, die de meeste apparaten (zoals conventionele röntgenapparatuur, CT-scanner, MRI-scanner) bedient.

In het Militair Hospitaal Koningin Astrid in Neder-Over-Heembeek is het Belgisch Museum voor Radiologie gevestigd.