refractiechirurgie

een vorm van oogchirurgie

refractiechirurgie (Wikipedia)
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.

Refractiechirurgie is een ambulante medische behandeling om het gezichtsvermogen van brildragers te verbeteren door het hoornvlies met een computergestuurde laserstraal dunner te maken. Hierbij verandert de kromming van het hoornvlies en daardoor ook de lichtbreking en de lenswerking van het oog. Ooglaseren is een populaire benaming voor deze behandeling.

Bij oogafwijkingen van +6 tot -6 dioptrie kan veelal een verbetering tot +/- 1 dioptrie of zelfs tot 0 dioptrie worden bereikt. Bij grotere oogafwijkingen kan niet tot 0 worden gecorrigeerd omdat het hoornvlies dan te dun wordt.

De meest uitgevoerde behandeling is de behandeling waarbij als voorbereiding op de eigenlijke operatie eerst met behulp van een laser een hoornvliesflapje wordt los gemaakt. Nadat dit hoornvliesflapje opzij wordt geklapt, volgt de eigenlijke behandeling waarna de flap weer wordt teruggeklapt. Deze groeit gewoonlijk vanzelf weer vast. Gewoonlijk zijn de resultaten van de behandeling na enige weken stabiel. In 2008 werd door Zeiss de SMILE techniek ontwikkeld. Deze techniek wint aan populariteit en biedt het voordeel dat de risico's verbonden aan de flap vermeden worden. De oogarts zal per patiënt bekijken welke techniek het meest geschikt is.

Refractiechirurgie wordt uitgevoerd in gespecialiseerde oogklinieken of ziekenhuizen.

Refractiechirurgie is in gebruik gekomen in de jaren tachtig en sindsdien zijn de technische details meermaals veranderd. Tegenwoordig is de kans op complicaties tijdens en kort na de behandeling met 0,5 tot 1% gering.