toxoplasmose

infectieziekte veroorzaakt door de parasiet toxoplasma gondii

toxoplasmose (Wikipedia)
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.

Toxoplasmose is een ziekte veroorzaakt door een microscopisch kleine, eencellige parasiet, Toxoplasma gondii, die vele dieren en ook mensen aantast, maar in katachtigen een seksuele voortplantingscyclus heeft. De ziekte wordt daarom weleens 'kattenziekte' genoemd maar dit is minder gewenst omdat deze naam ook wordt gebruikt voor parvovirose bij katten, een (voor katten) zeer gevaarlijke virusziekte, die niets met toxoplasmose te maken heeft.

Toxoplasmose
Toxoplasma gondii tachyzoïet
Coderingen
ICD-10 B58
ICD-9 130
DiseasesDB 13208
MedlinePlus 000637
eMedicine med/2294
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

De naam toxoplasmose verwijst naar de boogvorm van de parasiet (toxon = boog). De ontwikkelingscyclus van de parasiet bestaat uit twee delen: seksueel en aseksueel.

Toxoplasmaparasieten komen met name voor in de uitwerpselen van een kat en in vlees van onder meer varkens, geiten en schapen. Men kan met deze parasiet in contact komen door:

  • De kattenbak te verschonen als daar jonge katten in hebben gepoept. Alle katten raken ermee besmet, maar ze scheiden alleen cysten uit gedurende een paar weken na de eerste besmetting; de cysten worden pas na 48 uur buiten het lichaam te hebben vertoefd infectieus. Normale hygiëne en geregeld verschonen zijn voldoende om besmetting te voorkomen.
  • Tuinieren.
  • Rauw of onvoldoende verhit vlees (bijvoorbeeld van de barbecue) te eten.
  • Ongewassen groenten te eten (risico op besmetting met mest van besmette dieren).
  • Zandbakken waar ook katten in komen.

Na een primaire infectie ontstaat een levenslange immuniteit die gebaseerd is op pre-immuniteit, dat wil zeggen zolang er sprake is van een voortdurende latent aanwezige infectie. Bij immuno-incompetente personen kan een latent aanwezige infectie opleven en ernstige symptomen met zich meebrengen.