Webinar

Een webinar is een lezingworkshopcollege of soortgelijke presentatie of vorm van kennisoverdracht die plaatsvindt via het internet. Het neologisme “webinar” is een porte-manteau (woordcombinatie) van de woorden “web” (dat wil zeggen world wide web) en “seminar“. Deelnemers kunnen het seminar rechtstreeks op hun eigen computer volgen en de spreker(s) zien en horen. Sommigen menen dat webinars eenrichtingsverkeer kunnen zijn (van de spreker naar het publiek toe, zonder interactie).[1] Een webinar is een seminar met uitsluitend online publiek.

Een webinar is bijzonder geschikt om een grote groep deelnemers tegelijk te bereiken. De presentator maakt gebruik van een videocamera (of webcam) en microfoon. Deelnemers zien en horen alleen de presentator en niet elkaar.

Via een webinar kan men veel mensen op diverse plaatsen bereiken zonder dat men zich hoeft te verplaatsen. Verschillende aanbieders stellen webinars achteraf beschikbaar via video-on-demandpagina’s.

Webinar (Wikipedia)

Een webinar is een lezing, workshop, college of soortgelijke presentatie of vorm van kennisoverdracht die plaatsvindt via het internet. Het neologisme "webinar" is een porte-manteau (woordcombinatie) van de woorden "web" (dat wil zeggen world wide web) en "seminar". Webinars worden doorgaans live uitgezonden. Deelnemers kunnen het seminar rechtstreeks op hun eigen computer volgen en de spreker(s) zien en horen. Sommigen menen dat webinars eenrichtingsverkeer kunnen zijn (van de spreker naar het publiek toe, zonder interactie). Een webinar is een seminar met uitsluitend online publiek.

Een webinar is bijzonder geschikt om een grote groep deelnemers tegelijk te bereiken. De presentator maakt gebruik van een videocamera (of webcam) en microfoon. Deelnemers zien en horen alleen de presentator en niet elkaar. Vaak worden webinars georganiseerd vanuit een professionele webinarstudio.

Via een webinar kan men veel mensen op diverse plaatsen bereiken zonder dat men zich hoeft te verplaatsen. Verschillende aanbieders stellen webinars achteraf beschikbaar via video-on-demandpagina's.