biopsie

een stukje weefsel uit een orgaan verwijderen voor onderzoek

biopsie (Wikipedia)
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.

Een biopsie is een medische handeling waarbij een stukje weefsel uit het lichaam verwijderd wordt om onderzocht te worden, veelal door de patholoog, met de bedoeling een diagnose te stellen. Het weggenomen weefsel heet een biopt.

Hersenbiopsie

Een biopsie stelt de onderzoeker in staat om kwaadaardige weefsels te onderscheiden van goedaardige tumoren, of de aanwezigheid van bepaalde bacteriën aan te tonen. Bekend zijn de biopten uit de borstklier waarbij nog een onderscheid gemaakt wordt tussen micro- en macrobiopten. Ook open biopsieën, waarbij een sneetje wordt gemaakt en onder direct zicht een beetje weefsel wordt weggenomen komen voor. Uit de huid worden vaak stansbiopten genomen: een proefstukje van enkele millimeters doorsnee. Ook kunnen shavebiopten en excisie-biopten worden genomen. Bij gastroscopie worden soms maagbiopten genomen met een kleine haptang.

Microbiopsiën worden genomen met een fijne naald; macrobiopsieën worden uitgevoerd met een "shooting needle" waarbij de naald onder echografische of andere technische begeleiding in de te onderzoeken tumor "geschoten" wordt.